Şanlıurfa
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2515.0
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    60265.51$
ÇOK ARAYAN

Giyilebilir teknoloji devri başlıyor! “Akıllı saatler kağıt parayı ortadan kaldıracak”

Giyilebilir teknoloji devri başlıyor! “Akıllı saatler kağıt parayı ortadan kaldıracak”
Akıllı saat ve akıllı gözlük vb. giyilebilir teknolojik cihazlar günümüzde git gide popülerleşiyor. Peki bu teknolojilerin günlük hayatımıza ne gibi etkileri olacak? Sizler için araştırdık…
URFA HABER

Giyilebilir teknolojilerin hızla yayılmaya başladığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu teknolojiler günlük hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Akıllı saat, akıllı gözlük, akıllı bileklik veya çiplerle donatılmış kıyafetlere kadar uzanan çok geniş bir ürün yelpazesine sahip bu teknoloji, birkaç yıl içinde adından çok daha fazla söz ettirecek gibi görünüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bilim ve Teknoloji Editörü Müfit Yılmaz Gökmen: “Akıllı saatlerle birlikte günlük yaşantımızdaki faaliyetleri gözden geçirebiliyoruz. Her şeyi analiz edebiliyoruz. Kalp atışlarımızı görebiliyoruz. Attığımız adımı görebiliyoruz. Hangi faaliyette ne kadar vakit harcamışız görebiliyoruz. Bir nevi bize elektronik bir yaşam koçu gibi katkıda bulunuyor.” şeklinde konuştu.
 
Bilim ve Teknoloji Editörü Müfit Yılmaz Gökmen, giyilebilir teknolojileri AjansHaber’e değerlendirdi:
 
Giyilebilir teknolojilerle birlikte kesinlikle yeni bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz. Bu teknolojilerle birlikte biz aslında nesnelerin interneti teknolojisine de bir adım attık. Akıllı saat ve akıllı bileklik bugün çok öne çıkıyor. Bunlar hayatımıza birçok kolaylık sağlıyor. Özellikle Apple Watch hakikaten akıllı saatlerin ne noktaya geldiğini bize çok net gösteriyor.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ‘APPLE WATCH’ DEVRİMİ

Akıllı saatlerle birlikte günlük yaşantımızdaki faaliyetleri gözden geçirebiliyoruz. Her şeyi analiz edebiliyoruz. Kalp atışlarımızı görebiliyoruz. Attığımız adımı görebiliyoruz. Hangi faaliyette ne kadar vakit harcamışız görebiliyoruz. Bir nevi bize elektronik bir yaşam koçu gibi katkıda bulunuyor. Etkileri daha da artacak.



Örneğin Apple, Amerika’da bir uygulama yaptı. Bu uygulama “Medical Research” olarak adlandırıldı. Şeker ve kalp hastalıkları gibi bazı hastalıklara sahip insanlarla anlaşma yapıldı. Apple Watch bu hastalığa sahip kişilerin tüm vücut değerlerini topluyor ve bunları hastanelere ve doktorlara ulaştırıyor. Bu sayede hastaneler hiçbir test yapılmasına gerek kalmadan gerçek zamanlı olarak hastanın bilgilerine ulaşabiliyor. Vücut sıcaklığı, tansiyonu ve kandaki şeker değeri gibi bir sürü değeri toplayabiliyor. Bu da hem hastalara hem de doktorlara zaman tasarrufu sağlıyor.

KAĞIT PARA ORTADAN KALKACAK!

Sadece sağlık alanında değil “mobil ödeme” alanında da akıllı saatler çok kritik bir öneme sahip. Google Wallet ve Apple Pay gibi uygulamalar vasıtasıyla akıllı saatlerimizle birlikte aldığımız ürünlere ödeme yapabileceğiz. Mobil ödeme zamanla kağıt parayı ortadan kaldıracak. Ödemeler her yerde çok çok basit olacak. Bunu akıllı telefonlarda da yapabiliyoruz ancak akıllı saatlerde bu iş çok daha pratik bir hale gelecek. Sadece bileğinizdeki akıllı saati okuyucuya uzatmanız yetecek.



Giyilebilir teknolojiler günlük hayatımızın birer parçası olacak. Çünkü tüm bu cihazlar, nesnelerin interneti dediğimiz cihazlarla doğrudan bağlantılı olacak.  Evimizdeki akıllı buzdolapları, akıllı televizyonlar, akıllı termostatlar… Yani internete bağlı olan irili ufaklı tüm bu cihazlar, nesnelerin internetini temsil ediyor. Ve biz bunları akıllı telefonlar ve akıllı saatlerimizle kontrol edeceğiz.

ARABANIZI BİLE AKILLI SAATLERLE ÇALIŞTIRABİLECEKSİNİZ

Örneğin arabanızı kullanırken akıllı saatinize sesli komut vererek,  evinizdeki termostatın sıcaklığını ayarlayabileceksiniz. Akıllı saatinizle ya da akıllı telefonunuzla evinizin kapısını açabileceksiniz. İleride arabanın anahtarı diye bir şey kalmayacak akıllı saatinizle ya da akıllı telefonunuzla arabanızı çalıştırabileceksiniz.  Koşu yaparken tüm vücut değerlerinizi ölçecek. Uçak veya sinema bileti alırken bu cihazlarınızla çok kolay bir şekilde işlem yapabileceksiniz. Tüm bu gelişmeler günlük hayatımıza çok büyük bir pratiklik ve esneklik sunacak.


Giyilebilir teknolojiler bizim çevremizdeki tüm cihazları kontrol ettiğimiz anahtarlar olacak. Bu şekilde de günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkacak. Bir nevi yaşam koçumuz olacak. Günlük hareketlerimizi takip eden ve bunları düzenleyen bir etki yapacaklarını da söyleyebiliriz.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!